Vent
rating

Duur: 04 min. | Land: Nederland | Regie: Erik van Schaaik | Scenarist: Erik van Schaaik | Productiehuis: il Luster Produktions

Donkergrijze waterverfwolken drijven voorbij, in beeld enkel een silhouet van mannetje en een paal die het beeld resoluut in twee kaders verdeelt. De eenzame figuur tracht tevergeefs de harde wind te trotseren en voorbij de paal te geraken. Dan komt een klein meisje aangehuppeld die helemaal geen last schijnt te hebben van de wind en hem vrolijk voorbijsteekt.

Het gevecht tegen de wind resulteert in een schaduwrijk sfeerbeeld waarin een visueel spel wordt gespeeld met het beeldkader. Martin Fondse, de bekende Nederlandse componist, stond in voor de soundtrack waarop de crème van de Nederlandse jazz scene de beelden van visuele motieven voorziet met trompet (Eric Vloeimans) en cello (Ernst Reijseger).

De film won onder meer de prestigieuze prijs van de filmcritici tijdens het festival van Annecy in 2005, won meerdere prijzen voor zijn prachtige score en werd meermaals vertoond op het Brusselse animatiefilmfestival Anima. 

Ils Huygens