Bek
rating

Duur: 12 min. | Land: Nederland | Regie: Lucette Braun | Producent: Jos-marien Jansen | Productiehuis: il Luster Produktions

Een man zit op zijn terras omringd door vogelkooien wanneer zijn vrouw buitenkomt en ter plekke bevalt van een monsterachtige baby met vleugels en een bek. De man is razend en probeert het ongewenste schepsel te doden maar het kan ontsnappen en wordt opgevangen door een alcoholische maar zachtaardige clown. Het arme ding groeit op tot een lief en gevoelig meisje maar door haar vreemde uiterlijk wordt ze misbegrepen. Het meisje kan niet praten maar ook niet vliegen en wordt dan maar opgevoerd als freakshow voor het circuspubliek. Haar verlangen om geliefd te worden drijft haar naar de stad maar daar wordt ze opnieuw op hoongelach ontvangen door een onvriendelijke massa.

In haar levendige fantasie transformeren de lelijke koppen van de mensen die haar uitlachen en afkeurend aanstaren in groteske Bosch-achtige grimassen. De grauwe omgeving van de stad en zijn onvriendelijke bewoners staat in fel contrast met de mooie, lachende gezichten die haar toelachen en wenken van achter de bergen. Klassiek geanimeerd tekeningen met Indische pen verlenen bewegingen of golvende haren een erg lyrisch effect.

Ils Huygens