De Wachtkamer
rating

Duur: 00 min. | 1996 | Land: Nederland | Regie: Jos Stelling | Cast: Bianca Koedam, Gène Bervoets

Terwijl zijn vrouw een koffie gaat halen, installeert haar man (Gene Bervoets) zich met een air in de wachtzaal van het station en kijkt met een oerdomme grijns alles wat borsten heeft uitdagend aan. Zijn opdringerige gestaar wordt beantwoord met geërgerde blikken en trekt de aandacht van de andere wachtende reizigers die zich ergeren of amuseren. Maar de rollen worden plots omgekeerd wanneer een oogverblindende schoonheid pal voor de grote verleider komt zitten en hem lik op stuk geeft. 

Wat zo fantastisch is aan dit filmpje is dat er niets gezegd wordt, alleen maar gekeken. De film is een schitterend gemonteerde opeenvolging van blikken die elkaar kruisen, volgen en ontwijken: brutale blikken, boze blikken, ontmoedigde blikken, blikken die net iets te zijdelings langs hun krant kijken, ogen die afkeurend neergeslagen worden, opgetrokken wenkbrauwen enz. Stelling bewijst dat een blik zoveel meer kan zeggen dan woorden en bouwt ondertussen stapsgewijs op naar de ontlading in een zeer gesmaakt humoristisch einde.

De Wachtkamer, winnaar van het Gouden Kalf voor Beste Kortfilm, maakt deel uit van de serie 'Erotic Tales', die de Duitse filmproducente Regina Ziegler tien jaar geleden begon en waaraan tal van Europese regisseurs meewerkten zoals Mika Kaurismaki, Ken Russell (Gothic) en Nicolas Roeg. Daarna maakte Stelling nog twee andere films voor de reeks, The Gas Station en The Gallery waarin eveneens niet wordt gesproken en opnieuw met Vlaamse casanova Gene Bervoets in de hoofdrol.

Ils Huygens