The piano, her shoes and his lover
rating

Duur: 15 min. | Land: België | Regie: Barend Weyens | Cast: Dirk Elseviers, Hilt De Vos, Zoë De Roovere | Scenarist: Barend Weyens | Producent: KASK

In je titel verwijzen naar Jane Campion en Peter Greenaway tegelijk, dat schept verwachtingen. En kijk eens aan: die worden nog ingevuld ook. Dat gebeurt niet eens door een would-be poëtisch doorslagje van stijlfiguren die de vermelde regisseurs kenmerken, maar wel door erg mooi gefictionaliseerde portretten van drie levensechte figuren.

In een studentikoze flat speelt een oudere heer piano en zingt. Nadat we door berichten op zijn antwoordapparaat -mooie toonzetting overigens- te weten komen dat hij recent is gescheiden, waagt hij zich in het stadsgewoel en eindigt met een vrouw in bed. In wat volgt zullen we beiden beter leren kennen, net zoals zijn tienerdochter (Zoë de Roovere uit Suspect) die te pas en onpas op bezoek komt. Leuk hoe Brussel bij dit alles in beeld komt via topshots, zonder dat de grootstadssfeer al te veel gaat steunen op de iconen uit het hoofdstedelijke straatbeeld. Sterk hoe meneer Vercammen -zo blijkt de man te heten- een aardig stukje pianospel uit zijn vingers krijgt. Maar vooral: fantastisch hoe het trio hoofdpersonages (met behalve een soms wrange Hilt Devos, zie Terminator Zero, ook revelatie Dirk Elseviers) wordt gepresenteerd -je krijgt binnen het kwartier een intieme, zij het wat rudimentaire blik op hun raisons d'être, zonder dat daar ellenlange dialogen voor nodig zijn. De laatste, al te expliciete zin is er misschien wat te veel aan, maar van wat vooraf komt is het leeuwendeel letterlijk en figuurlijk stijl.

Jan Sulmont