Guide Dog
rating

Duur: 05 min. | 2006 | Land: VS | Regie: Bill Plympton | Scenarist: Bill Plympton

Goh... is het mogelijk om een nieuwe Plymptoon niet goed te vinden? De 60-plusser die zowat elk jaar trouw een nieuwe kortfilm afwerkt denkt gelukkig nog niet aan pensioen en levert met Guide Dog een waardig vervolg van Guard Dog af. We herkennen Guide Dog door zijn typerende stijl, steeds potloodgetekend met een enorm gevoel voor ritme in de animatie.

 

Dansende decors, verwrongen nooit-stilstaande gelaatsuitdrukkingen en een heerlijke zwarte humor to top it off. Het verhaal doet er nooit zoveel toe. Of het nu de waakhond is die inbrekers afschrikt of een geleidehond die zijn bazinnetje (niet) beschermt tegen onheil. Het maakt weinig uit. Plymptons spervuur van kleine, steeds visuele, grapjes hebben enkel nood aan een algemeen kader. De enige echte kritiek die je hem geven kan is dan ook dat hij al 30 jaar eigenlijk steeds dezelfde film maakt en enkel het onderwerp varieert.

Goh... is het mogelijk om een nieuwe Plymptoon niet goed te vinden?

Helemaal klopt dat niet, denk aan het strakke, in zwart-wit getekende Romeo en Julia tussen plant en ventilator, The Fan and The Flower. Maar langs de andere kant waarom stoppen met iets waar je goed in bent. Ieder jaar een nieuwe Plymptoon? U hoort ons niet klagen.

Frank Moens