A Broken Rule
rating

Duur: 02 min. | 2007 | Land: Belgiƫ | Regie: Vincent Meessen

Vincent Meessen wijkt met zijn A Broken Rule af van het documentairebeeld van een Afrika dat alleen maar lijkt te bestaan in het licht van een politieke of sociale problematiek. 

A Broken Rule is het resultaat van een nachtelijke publieke performance, waarbij mensen met lichtkranten tot de zin "A broken rule is a sight to see" besluiten op het wat kitscherige nummer van Tim Love Lee. Visueel is het een blinkend juweeltje om naar te kijken, en doet wat denken aan een vroeger werk van de regisser The Invisibles Parliament. Je zou kunnen terugdenken aan de vroege jaren van de videokunst, toen kunstenaars de draagbare camera begonnen te gebruiken om hun performances en happenings te gaan registeren. In eerste instantie als een soort documentatiemateriaal om het event te bewaren voor later.

Elementen van performance en enscenering worden met elkaar verwoven.

Meessen verweeft elementen van performance en enscenering. Ook in het productieproces van zijn video doet hij dat, door een deel van zijn 'creatieve autoriteit' te delegeren aan de occasionele medewerkers van de productie. Hij heeft hiermee een meer evenwichtige verdeling tussen Noord- en Zuid-uitgangspunten op het oog. De stijlvolle, mooie beelden die dat voort brengt, vertrekken dus wel degelijk vanuit een engagement.

Een autonoom, esthetisch beeld van Afrika blijft binnen de Belgische videokunst voorlopig een utopie, het documentaire beeld loert overal om de hoek.

Carmen van Cauwenbergh