The Tube with a Hat
rating

Duur: 23 min. | 2006 | Land: Roemenië | Regie: Radu Jude | Cast: Marian Bratu, Gabriel Spahiu, Natalia Calin | Scenarist: Florin Lazarescu | Productiehuis: Hi Film Productions

Wow! Zo goed, zo confronterend, zo eenvoudig kan een kortfilm dus zijn. Vertrekkende van een absurd banaal gegeven (de tv dient gerepareerd te worden) slaagt deze Roemeense regisseur erin een ongemeen confronterend beeld te schetsen van hoe het (voor sommigen) moet zijn in zijn land te leven. 

De kracht van de film zit in zijn eenvoud. "Die ene met Bruce Lee" komt op tv, de tv dient dus nog voor zes uur 's avond gerepareerd te zijn. Vader en achtjarig zoontje pakken de patiënt in een deken in en sleuren het ding doorheen de velden naar de busstop, van de busstop naar een weinig koosjer uitziende radio tv-repair shop en weer terug. Neen, de tv wordt niet gestolen, de zoon loopt niet verloren en de Roemeense maffia speelt al evenmin een rol. Het zijn echte problemen zoals het terugvinden van de enige loopbrug (2 planken aan elkaar genageld) om de gracht te kunnen oversteken. 

Zo goed, zo confronterend, zo eenvoudig kan een kortfilm dus zijn.

De grauwe sfeer van het verhaal wordt ook perfect weerspiegeld in de cinematografie. De drassigheid van de weides waar vader en zoon moeten doorploeteren druipt van het cinemadoek af. Net zoals de uitzichtloosheid trouwens en tegelijk toch ook de liefde van een vader die zijn zoontje alles geven wil hem gelukkig te maken. Een heel, héél sterke film.

Frank Moens