In Your Interest
rating

Duur: 10 min. | Land: Zweden | Regie: Jimmy Olsson | Cast: Harald Lönnbro, Ann Petrén | Scenarist: Jimmy Olsson | Productiehuis: LittleBig Productions

Scandinavië staat niet alleen bekend voor zijn misdaad- en politieseries. Ook in het genre van de zwarte komedie blinken ze uit. Het zijn werelden bevolkt door merkwaardige personages, die net het omgekeerde doen dan wat er van hen verwacht wordt. Vaak houdt een bevreemdende sfeer de films recht en zitten ze vol symbolisme en metaforen.

Het is een doodnormale dag. In een rustige spaarbank zitten enkele mensen te wachten om bediend te worden. Wanneer een zenuwachtige man binnen komt, geven de muzikale tonen weg dat er iets spannends staat te gebeuren. Op klungelige wijze probeert de man de bank te overvallen. Met zijn pistool denkt hij de macht in handen te hebben, maar de vreemde mensen rondom hem reageren helemaal niet zoals dat hoort tijdens een overval.

In Your Interest is een op en top Scandinavische film, ditmaal afkomstig uit Zweden. In tien minuten wordt de sfeer van de Heist- film opgeroepen om die daarna terug af te breken en te verglijden in de zwarte komedie. Nadien wordt het een typische komische sketchfilm. Kort en krachtig. Een film die het kapitalisme in vraag stelt en in het bijzonder de kredietcrisis op de korrel neemt. In deze zware economische tijd een welgekomen afwisseling op het serieuzere werk.

Steffen Bogaerts