Harvie Krumpet
rating

Duur: 22 min. | Land: Australië | Regie: Adam Elliot | Cast: John Flaus, Kamahl, Julie Forsyth, Geoffrey Rush | Scenarist: Adam Elliot | Producent: Melanie Coombs

Het minste van je van Harvie Krumpet kunt zeggen is dat het een absolute festivalfavoriet en dito prijsbeest is. De prijs van het publiek en de jury op Annecy, publieksprijs in Hamburg, beste korte animatie op Toronto, publieksprijs in Uppsala, ... en niet te vergeten de Oscar voor beste korte animatiefilm. Meer dan 30 prijzen ontving de film en hij werd letterlijk op honderden festivals getoond.

Terecht? Absoluut! Want Harvie Krumpet is een van de allerbeste (zo niet: dé beste) kortfilms die ondertekende ooit te zien kreeg. Dat Harvie zo goed zou worden kwam trouwens niet écht als verrassing want zijn vorige films, Uncle (1996), Cousin (1998) en Brother (1999) waren ook steengoed en werden ook overladen met prijzen. Het bleken verder ideale voorstudies voor wat zijn magum opus zou worden. Als je dan nog weet dat de regisseur te kampen heeft met een spieraandoening waardoor hij minder precies met zijn handen kan werken wat tot gevolg heeft dat hij grotere kleipopjes (dus: meer werk) moet maken dan normaal: respect!

De film dan... Harvek Milos Krumpetski, op de wereld gezet in 1922 op een koude winternacht in Polen is geboren voor het ongeluk. Emigreren naar Australië en zijn naam veranderen naar Harvie Krumpet helpt helaas niet. Hij heeft de ziekte van Tourette waardoor hij het niet laten kan je neus aan te raken (niet zo evident tijdens het male bounden), en krijgt een ijzeren plaat in zijn hoofd waardoor hij een menselijk magneet wordt, zelfs teelbalkanker blijft hem niet bespaard. Zijn steun in barre dagen: zijn onafscheidelijk boekje met fijten ("Fakts") waarin alles staat dat nodig is om de wereld te begrijpen.
Fijt #268: Er zijn drie keer meer kippen op de wereld dan mensen of Fijt #804: 42% van de bevolking kan het nummer van hun bankkaart niet onthouden en Fijt #116: Kikkers kun je terug ontdooien en tot leven wekken, mensen niet. Trouwens voor alle skeptici: Fijt #18 : Fijten bestaan, zelfs als ze genegeerd worden.

Harvie vindt even het geluk: hij trouwt de verpleegster die hij leert kennen tijdens zijn vele bezoeken aan het ziekenhuis en is dan wel steriel maar adopteert een lief dochtertje die diep onder de indruk is van papa's magnetische schedel. Maar partners overlijden en dochters groeien op. Eindigt hij zoals hij begon: eenzaam en ongelukkig?
Toch is Harvie Krumpet in de eerste plaats een mooie, hoopgevende film over de waardigheid van het leven.

Adam Elliot werkte meer dan 14 maanden continu aan deze kortfilm en dat is te zien. De kleipopjes zijn net zoals het decor zeer gedetailleerd en perfect op elkaar afgestemd. Zijn ideale timing wordt enkel overtroffen door zijn gevoel voor dramatiek dat gelukkig nooit verzandt in nodeloze pathetiek. We geven toe: de objectiviteit hebben we inmiddels al lang laten varen, maar het is dan ook de beste kortfilm ooit.

Elliot is erin geslaagd de ideale animatiefilm te maken met een verhaal dat je met fictiefilm nooit verkocht zou krijgen en toont op die manier de kracht van dit genre. Rest ons nog enkel de laatste levenswijsheid van een geëmigreerde Pool te citeren alvorens de film nogmaal te bekijken:

Fakt #1034: Life is like a cigarette. Smoke it to the butt.

Frank Moens