Tale of How
rating

Duur: 04 min. | Land: Zuid-Afrika | Regie: The blackheart gang | Scenarist: the blackheart gang | Producent: Christine Gicquel | Productiehuis: Autour de minuit productions

Het Zuid-Afrikaanse Tale of How is een ronduit verbluffende mix van tekenfilm en computeranimatie van het kunsternaarscollectief The Blackheart Gang. Tale of How dus, of hoe een kolonie meeuwen met tanden de hulp inroept van een witte muis met een al even misvormd bakkes om eindelijk eens komaf te maken met die vervelende reuzetentakels die uit de zee floepen, de meeuwtjes uit de lucht plukken en aan stukjes scheuren. Of zoiets?

De Blackhearts hebben er waarschijnlijk kilo's illegale substanties doorgejaagd bij het maken van dit filmpje, maar het resultaat overtreft de wildste verwachtingen. De tekeningen die als basis dienen, zijn prachtig van kleur en stijl en rijkelijk gedetailleerd - ergens tussen Jim Woodring, Terry Gilliam en Arthur Rackham in (zegt die laatste u niets, zoek 'm dan zeker eens op!).
De animatie zelf is zo mogelijk nog sterker: wat een massa details! Zowat alles beweegt in deze film, liefst op meerdere niveaus tegelijk. Elk frame kolkt en bruist van het leven. De klassieke tekenfilmbeelden sluiten naadloos aan bij de 3D elementen en het geheel blijft heel de rit feilloos getimed. De over-the-top opera soundtrack - jawel, de hele film wordt ook nog eens gezongen - maakt het plaatje helemaal af: epische grandeur gebracht als een bewegend kinderboek uit de 19e eeuw.

Pieter Uytterhoeven