Personal Spectator
rating

Duur: 14 min. | Land: België, Groot-Brittannië | Regie: Emmanuel Jespers | Producent: Emmanuel Jespers | Productiehuis: Ezekiel 47-9 Films, Fox Searchlight

Een vrouw zit rustig te lunchen wanneer plots een jonge dynamische man voor haar plaatsneemt en zich aanbiedt als 'personal spectator'. Jawel, iemand die van u een ster maakt in uw eigen banale leven, die elke voetstap volgt, elke beweging registreert en je het gevoel geeft dat je bestaat, dat elk minimaal detail in je leven razend interessant is. De vrouw twijfelt waarop de man haar een gratis screentest cadeau geeft van vijf minuten. Maar gewoon jezelf zijn blijkt net iets moeilijker dan gedacht.

Personal Spectator is een film met een minimale dramatische set-up, met slechts twee personages en één lokatie (de Alma in Leuven). De film is gebaseerd op een theaterstuk en de dialogen en het acteerwerk voelen dan ook vrij onnatuurlijk aan. Maar het theatrale sfeertje weerhoudt de regisseur er niet van om met een minimum aan gegevens een bijna deconstructieve visuele analyse te maken van de blik, de implicaties van kijken en bekeken worden en de rol van de camera daarin.

Ils Huygens