Mia
rating

Duur: 18 min. | Land: België | Regie: Tine Lens | Productiehuis: RITCS

Tine Lens katapulteert ons met haar eigenaardige kortfilm Mia naar de jaren '60 en meer specifiek naar de Franse Nouvelle Vague waar niet het verhaal centraal staat maar wel de nietszeggende, repetitieve handelingen zoals het eten van druiven, slapen, spelen met kiezelsteentjes en wachten, voornamelijk wachten.

Meer zelfs, Lens trekt de doelloosheid van de Nouvelle Vague films nog verder door en stelt de sfeer nog extremer door de personages niks te laten zeggen. Hierdoor hebben we als kijker geen enkele narratieve houvast en worden we verplicht, meer dan in verhalende films, om ons eigen verhaal te maken of onze eigen associaties aan elkaar te linken.

Wanneer je deze kortfilm bekijkt zijn er twee opties, of je bent ontzettend geïntrigeerd door het met momenten absurde geheel of je vindt het oersaai omdat er werkelijk niks gebeurt. Wat ook je mening is, je moet toegeven dat Tine Lens met haar werk de spanning goed weet op te bouwen, de nieuwsgierigheid weet aan te wakkeren en op een gedurfde manier weet weg te gaan van de dikwijls herkauwde kortfilmverhalen. Alleen al daarom verdient ze met Mia onze aandacht en erkenning.

Carmen van Cauwenbergh