Duister
rating

Duur: 08 min. | Land: België | Regie: Roel Van Hoecke | Productiehuis: RITCS

Een achtergelaten jongetje, een verlaten scoutstent, geritsel in het gras en een donker bos, meer heeft Roel Van Hoecke niet nodig om een bevreemdend stukje film te maken.
Als kijker krijgen we geen verhaal voorgeschoteld maar worden we wel geconfronteerd met onze eigen verlangens over de opbouw van een verhaal en onze manier van kijken. Roel bouwt zeer snel maar ook heel organisch naar een climax toe die er uiteindelijk geen blijkt te zijn en ons op onze honger laat zitten, niet wetend wat het allemaal betekent.

Duister is eerder een teaser dan een huiveringwekkende thriller ook al doet het met momenten sterk aan The Blair Witch denken; het gehijg van een lopend jongentje, knappe beelden van een nachtelijk bos en griezelige kinderstemmetjes. Ook heeft Van Hoecke de mogelijkheden van de verschillende camerastandpunten knap uitgespeeld. De kijker neemt verschillende plaatsen in, waardoor hij subtiel in de spanning van het geheel wordt getrokken.

Duister doorbreekt het klassieke verwachtingspatroon, laat ons kijken naar zelfgecreëerde angst en heeft ons op verrassende wijze mooi bij de neus.

Carmen van Cauwenbergh