Blood Sisters
rating

Duur: 29 min. | Land: Denemarken | Regie: Louise N. D. Friedberg | Cast: Liv Corfixen, Angela Bundalovic, Malou Zeuthen-Bruun, Clara Bruun Sandbye | Scenarist: Rikke de Fine Licht | Producent: Nimbus Rights Aps

Afstand nemen van emoties en niet meteen handelen naar wat de rauwe emotie dicteert, het is één van de zelfbeschermingsmechanismen die een mens ontwikkelt tijdens het volwassen worden. Net daarom zijn kinderen met hun complete overgave aan hun emoties zo confronterend en vertellen ze ons zoveel over wat er onder onze beschermlaagjes ligt.

In Blood Sisters dissecteert Louise Friedberg de donkere kantjes van vriendschap: jaloezie, vernedering, versmachting. De zevenjarige Sidsel bewondert haar beste vriendin Dea. Wanneer Dea kennismaakt met Caroline, een nieuw buurmeisje, loopt het fout. Dea kijkt op naar Caroline en laat Sidsel links liggen. Sidsel doet er alles aan Dea terug te winnen, maar hoe hard ze ook probeert, eens Caroline verschijnt, wordt Sidsel lucht voor Dea.

Friedberg schetst een onthutsend beeld van de vriendschap tussen kinderen – en en passant van intermenselijke relaties in het algemeen. De moeite die Sidsel zich vergeefs getroost om Dea terug te winnen is hartverscheurend. Hoe harder ze probeert, hoe onaangenamer ze wordt, hoe begrijpelijker de afwijzing en hoe driester haar pogingen om Dea terug te winnen. Een spiraal van frustratie, zonder troost. Ook in de manier waarop Dea omgaat met haar machtspositie t.o.v. Sidsen toont Friedberg geen genade. Blood Sisters is compromisloos: uiteindelijk ben je helemaal alleen.

Friedberg combineert die vlijmscherpe analyse met een dromerige, meisjesachtige look. De bijzonder harde en op geen enkele manier verzachte boodschap contrasteert met de lieflijkheid van meisjeskleding en –speelgoed en met de zachte kleuren en lichte tint van Blood Sisters. Onder de façade van de mooie kinderwereld schuilt pijn, jaloezie, eenzaamheid. Die gevoelens worden indrukwekkend neergezet door de jonge actrices. Met name de manier waarop Malou Z. Bruun gestalte geeft aan Sidsel met haar adoratie, jaloezie en frustratie snijdt door merg een been. Friedberg maakte al vaker films over kinderen en heeft het werken met jong acteertalent duidelijk onder de knie.

Friedberg mikte met Blood Sisters naar eigen zeggen op een publiek van kinderen, maar raakt (ook) oudere kijkers daar waar het pijn doet.

Benjamin De Cleen