The Big Store
rating

Duur: 08 min. | Land: Zweden | Regie: Johannes Müntzing, Lars Arrhenius

The Big Store van Lars Arrhenius en Johannes Müntzing vertelt het verhaal van de moord op de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh. Zij werd op 10 september 2003 neergestoken door een onbekende man in een Zweeds warenhuis.

Door de makers hun vormelijke keuze, skeletten die shoppen in een warenhuis, komen we dit pas op het einde van het filmpje te weten.

De verdienste van de regisseurs is dat ze de onschuld van een alledaagse winkeluitstap subtiel doen omslaan in een tragische moord, een drama is snel gebeurd. Door een belangrijke politieke gebeurtenis te abstraheren maken ze van het gebeurde een universeel gegeven. Het is pas wanneer zij ons de juiste informatie geven dat de puzzelstukjes in ons collectief geheugen weer op hun plaats vallen. Een beetje jammer is dat het vormelijke, te veel primeert en daardoor de keuze voor het inhoudelijke te gemakkelijk overkomt. Door deze onevenwichtigheid weet de gelaagdheid van deze animatiefilm ook maar moeilijk door te sijpelen. Maar positief gezien zorgt dezelfde prachtig uitgewerkte vorm met zijn onderkoelde esthetiek er wel voor dat we onze aandacht erbij houden.

Carmen van Cauwenbergh