Skhizein
rating

Duur: 14 min. | 2008 | Land: Frankrijk | Regie: Jeremy Clapin | Producent: Wendy Griffiths | Productiehuis: Dark Prince

Skhizein van Jeremy Clapin is een van de beste filmpjes die te zien waren tijdens de Prix Uip Ghent. Henry, het hoofdpersonage, heeft net een meteoriet van 150 ton op zijn hoofd gekregen maar wonder boven wonder heeft hij geen fysieke schade. De mentale schade is des te groter, heel zijn leven is exact 91 centimeter opgeschoven. Door het raam kijken, moet nu 91 centimeter verder gebeuren, net als de deur opendoen en de telefoon opnemen. 

De meteoriet is dus niet enkel een bizar ongeluk geweest maar het fenomeen beheerst nu het hele leven van Henry. Het wordt een obsessie om de volgende meteoriet op te sporen zodat de nieuwe inslag zijn oude leven weer kan teruggeven. Maar niets is minder waar, de nieuwe inslag maakt alles nog erger en beperkt Henry nog tot enkele centimeters naar onder. 

Bijzonder fraaie animatiefilm met een erg aandoenlijk hoofdpersonage.

Skhizein is een bijzonder origineel verhaal van een man die vreemde dingen meemaakt maar door de buitenwereld niet wordt geloofd en als een gek wordt bestempeld. Zijn eenzaamheid en obsessie worden fijngevoelig en humoristisch uitgewerkt waardoor Henry's wanhoop (en gekte herleid tot centimeters) voor de kijker heel tastbaar wordt. Deze fraaie animatiefilm draagt dan ook alles in zich om bij de top van de Europese kortfilms te horen en Henry is een personage dat nog lang zal bijblijven.

Carmen van Cauwenbergh