Zwemles
rating

Duur: 10 min. | Land: België | Regie: Danny De Vent | Producent: Arnaud Demuynck, Annemie Degryse | Productiehuis: Lumière

Het verhaal van Zwemles vertrekt van iets heel eenvoudigs, de kleine Jonas krijgt zijn allereerste zwemles en heeft hier een beetje schrik voor, maar ontpopt zich dan tot een ware thriller. Alles wat in het zwembad gebeurt, krijgen we te zien vanuit het perspectief van de bange Jonas. De twee meisjes in het water lijken wel de tweeling uit The Shining en de zwemmende man heeft meer weg van een haai in aanvalsmodus dan van iemand die rustig baantjes trekt. Gelukkig weet Jonas zich te handhaven en ontdekt hij gelukkig ook de geneugten van het zwemmen.

Danny De Vent weet op een vernuftige en vloeiende manier de spanning om te buigen in humor en dit verschillende keren. Als publiek worden we perfect meegenomen in de leefwereld van Jonas en bekijken we de alledaagse dingen, waar volwassenen hun angsten al lang voor achterwege hebben gelaten, op een andere manier. Het is verbluffend hoe hij uit een heel eenvoudig thema zoveel weet te halen en daar op korte tijd verschillende kanten mee uitgaat. Door enkel het perspectief te veranderen en ons vanuit een originele invalshoek naar de dingen te laten kijken, weet hij een bejaarde man in een monster te veranderen. De meest onschuldige dingen dragen de grootste dreiging in zich, het is maar hoe en in welke context je het bekijkt.

Carmen van Cauwenbergh