Nan
rating

Duur: 27 min. | Land: België | Regie: Sahim Omar Kalifa | Cast: Rikkert Van Dijck, Leila Laraaj, Kehreman Mecid | Productiehuis: Sint-Lukas Brussel

Koerdisch regisseur Kalifa leeft sinds 2001 in België. Hij kwam als verstekeling in een truck van Istanbul naar Brussel, nadat broers van hem werden vermoord door de Turkse geheime politie. Zijn Ava Res (Black Water) won al een juryprijs op het Melbourne Kurdish Film Festival in 2007. Het knappe Nan verdient evenveel.

Een Iraanse familie illegalen in Leuven probeert zo goed en kwaad als dat lukt te overleven. Vader gaat busken op straat, zijn jonge zonen stelen. Als de politie op een dag aanklopt, beveelt de vader één van die laatsten weg te lopen. Zo zal het gezin, waarvan de moeder zwanger is, misschien niet worden uitgewezen. De jongste zoon vraagt hulp aan wafelbakker Jan, die al snel kennismaakt met het hele gezin. Met Jan spreekt het jongentje Nederlands, met zijn gezin Koerdisch. Zijn loyauteit aan beiden zal uiteindelijk worden getest.

Krijgen we bij de start nog echo's van Rosetta (de wafelkraam-caravan, de bestelwagen in het bos), dan evolueert de toon al snel naar een Chabrolesk misdaaddrama, maar dan tegen de in dit genre bijzonder aangrijpende achtergrond van de specifieke vluchtelingenproblematiek. Het sterke acteerwerk en de bedrieglijk onopvallende cameravoering zorgen voor een perfect uitgevoerd geheel.

Jan Sulmont