Julie, Dear
rating

Duur: 16 min. | Land: België | Regie: Annelore Janssens | Cast: Marijke Pinoy, Wine Dierickx | Productiehuis: Sint-Lukas Brussel

Julie, Dear is een kortfilm van het beste soort: ontroerend, authentiek en ijzersterk in haar kwetsbaarheid. Annelore Janssens zet met haar eindejaarsfilm een intieme schets neer van een dochter –moeder relatie tegen de achtergrond van een herkenbare Vlaamse stad-platteland dualiteit.

Julie heeft nog weinig contact met haar ouders als ze op een dag een telefoontje krijgt van haar moeder die meedeelt dat haar vader een herseninfarct kreeg. Als Julie het ouderlijk huis gaat bezoeken, stoot ze zoals vanouds op onderhuidse verwijten. De oude meisjeskamer, de grote, lege villa, de vervreemding, waar hebben we dat nog gezien? Annelore Janssens plaatst zich met dit subtiele Heimat-drama in het spoor van de nieuwe generatie van jonge vrouwelijke Vlaamse regisseurs als Fien Troch of Dorothée Van Den Berghe, die trouwens ook promotor was. Onvermogen tot communicatie, de stroefheid van mensen die hun liefde niet kunnen tonen, de agressie van de familie... moeilijke thema’s die de dames van de nieuwe Vlaamse cinema tot hun battlefield hebben verklaard, met de verlegen koppigheid van ‘het meisje‘ als centraal gegeven. Dit soort sterke vrouwenrollen zijn me toch wat anders dan de femmes fatales, dikke troela’s en moeder maria’s uit de platte jongensdroom Loft. De sterke acteerprestaties van Marijke Pinoy en vooral Wine Dierickx, en het hoogstaande camerawerk maken Julie, Dear tot een klassieker. Kleine film, grote poezie!

Frank Moens