Erszebet
rating

Duur: 05 min. | Land: België | Regie: Robbe Vervaeke | Scenarist: Robbe Vervaeke | Producent: Robbe Vervaeke | Productiehuis: KASK

Met Erszebet trekt Robbe Vervaeke het medium kortfilm open naar het domein van de schilderkunst. Eerder dan naar een film kijken we naar een tot leven gekomen schilderij waar de dik opgesmeerde kleuren met elkaar vervloeien tot één palet. De regisseur bereikt zijn intense penseelstreken via een 'olie op glas' techniek. Deze verleent een grote levendigheid aan zijn vertelling, die op haar beurt wel een beetje onbenut is gebleven.

Het narratief is gebaseerd op oude, waargebeurde verhalen. Erszebet is een soort vrouwelijke vampier die mannen verleidt om ze daarna te vermoorden en te baden in hun bloed. De echte Bathory Erzsébet was een gravin die tijdens de 16e eeuw 612 vrouwen vermoord heeft. Ze werd dan ook het nationale monster van Hongarije genoemd. Hongarije (en Roemenië) kende(n) ook een mannelijk monster: Dracula! Robbe Vervaeke heeft deze twee klassieke legenden vermengd tot een suggestief geheel. Met eenvoudige symbolen wordt aanspraak gemaakt op het collectieve geheugen. Inhoudelijk viel er meer uit te halen maar vormelijk is Erszebet een razend knappe kortfilm.

Carmen van Cauwenbergh