Rudi 35
rating

Duur: 19 min. | Land: België | Regie: Joris Vanden Berk | Cast: Christiane Sleurs, Ad Van Roy, Sylvia Vandeweyer, Rudi De Jong

Een nucleaire ramp in het voor de rest bijzonder rustige Lommel schudt Rudi wakker: de tijd voor actie is gekomen. Vandaag wordt hij 35 en nog altijd is hij vrijgezel. Zo blijkt uit mooi in elkaar vloeiende feestscènes, die culmineren in een magistraal wanhopige close-up. De droogkomische toon is gezet: onze Kempens dialect wauwelende held gaat daar paal en perk aan stellen. Op een lekker rockende soundtrack zien we hoe Rudi dapper het heft in eigen handen neemt.

Vanden Berk regisseerde een crew vol doorgewinterde kortfilmmakers als Bas Devos, Nicolas Karakatsanis en Bert Van Dael. Dat loont: de film zit vol straffe kaders en goed getimede humor -de visuele sfeer neigt bij momenten naar Donnie Darko. Tegenover de professionele crew staat een cast vol Lommelse locals. Ze zijn schitterend. Alleen al om de hilarische bijrol van Rudi's nonconformistische pa is de film het kijken waard. Leuke winnaar van de HUMO award op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2008.

Jan Sulmont