Silva Perfidia
rating

Duur: 00 min. | Land: Spanje | Regie: Cesar Esteban Alenda | Cast: Manuel Paso, Roger Álvarez | Productiehuis: Solita Films

Een chirurg kijkt selectief naar de realiteit en beslist koppig wat hij toelaat en wat niet. Zo kan hij een rustig, routineus leven leiden. Gaandeweg penetreert de realiteit, of beter gezegd, het verleden, zich genadeloos in zijn leven. Zo valt zijn huilerige vrouw hem constant lastig, verliest hij op weg naar het werk een aantal keer zijn bril en rijdt hij bovendien keer op keer de ruitenwasser omver. Aanvankelijk lijkt niets hem uit zijn lood te slaan, maar naarmate de gebeurtenissen zich opstapelen, moet hij zien af te rekenen met wat er in het verleden gebeurd is.

Hoewel het een veel voorkomend procédé is in een kortfilm, om een herinnering of een trauma op een a-chronologische manier weer te geven, in de vorm van flashbacks of door poëtische vervormingen van de eigenlijke gebeurtenis, wil dat nog niet betekenen dat er een interessant filmwerk gemaakt is. Niet zo bij Silba Perfidia. Geen softe filters, geen pathetische score, geen te grote nadruk op wat er ooit is voorgevallen. Neen, de regisseur heeft ervoor gekozen het onderwerp subtieler aan te brengen, mysterieuzer ook. In het begin weet je als toeschouwer niet goed naar wat voor verhaal je aan het kijken bent. Gaandeweg vallen de puzzelstukken op hun plaats en volgt een sterke ontknoping zoals het in dit genre betaamt.

Paul Govaerts