Paradise Recollected
rating

Duur: 33 min. | 2008 | Land: België | Regie: Jasper Rigole

The International Institute for the Conservation, Archiving and Distribution of Other peoples Memories (IICADOM) houdt zich bezig met het "collectieve geheugen". Met als basis verschillende oude teksten over utopische paradijzen gaat het IICADOM in Paradise Recollected op zoek naar een classificatie van de momenten die wij ons willen herinneren. In de daaropvolgende uiteenzetting passeren Christopher Columbus en de ideale vorm van een tepelhof maar ook "transport als een esthetische notie" en "active memory management" de revue. 

 

Om een goed begrip van het filmpje mogelijk te maken ontwikkelde het IICADOM ook een schematische poster waarin de taxonomie van het collectieve geheugen in duidelijke diagrammen staat uitgetekend. Paradise Recollected-de-film is opgebouwd uit "projections which were projected upon": de ironische voice-over die bovenstaand verhaal brengt wordt begeleid door bijééngeharkte found footage: 8mm amateurfilmpjes die in deze semi-mockumentary op lyrische wijze worden aanééngelast.

Semi-mockumentary? Wel degelijk, want Paradise Recollected is geen pure joke: deze parodie op de educatieve documentaire zet ook aan tot nadenken. In het meerlagige geheel is het leuk om je te laten meevoeren door de voice of God die het sterk opgebouwde discours met sérieux brengt - best grappig dat deze film werd bekroond op een vrij anti-narratief festival als Courtisane

Reeks 8mm amateurfilmpjes worden in deze semi-mockumentary op lyrische wijze aanééngelast.

In zijn boek Enjoy Your Symptom! beschrijft de Sloveense multi-academicus Slavoj Zizek een gesprek met schrijver Hanif Kureishi. Toen die beweerde dat zijn nieuwste werk significant afwijkt van wat hij vroeger schreef, "ironically asked him: But the hero is nonetheless an immigrant with a Pakistani father who is a failed writer...." He replied: "What's the problem? Do we not all have Pakistani fathers who are failed writers?" He was right . In this sense, again, Kureishi's Pakistani failed writer is a universal singular, a singular standing in for the universality."

Dat is waar Paradise Recollected extra punch haalt: de collagebeelden verwijzen vaak niet rechtlijnig naar de vertelde tekst, maar telkens zijn het iconen van (vooral) de vrijetijdsmaatschappij: treffende beelden die het voice-over verhaal mooi complementeren dan wel contrasteren en verder reiken dan het strikt persoonlijk anekdotische. Ze maken met andere woorden deel uit van het collectieve geheugen, "which itself can be seen as contemporary paradise".

Jan Sulmont