Het Dorp
rating

Duur: 27 min. | Land: België | Regie: Roel Goyens | Cast: Stan De Strooper, Rebecca Tanghe, Amaryllis Temmerman, Manou Kersting, Tom De Hoog, Caroline Rottier, Lynn Van Royen | Scenarist: Roel Goyens | Producent: RITCS

De titel doet misschien denken aan landelijke taferelen en blozende boerenwangen, maar niets is minder waar. "Het Dorp" is een gothic sprookje, met een vleugje Americana. En de goth princess van dienst is Ella, een overtuigende Lynn Van Royen. Ella moet zwaar boeten voor iets uit haar duistere verleden, dat stukje bij beetje ingekleurd wordt: ze wordt verbannen naar “de andere kant”.

Die andere kant is een sinister dorp vol lijkbleke mannen en vrouwen die hun dagen vullen met drinken, brallen en vechten. Een blafferige tiran heerst over de mini-maatschappij en duldt geen tegenspraak. Ella wordt officieel ingeschreven als nieuwe bewoner en onmiddellijk doorverwezen naar het plaatselijk bordeel. Een enkeling neemt het voor haar op, maar de mensen die haar willen helpen staan even machteloos als zijzelf. 'Het Dorp' put uit een bonte mix van bronnen. Je herkent science fiction elementen - in de kostuums en rekwisieten, maar ook qua verhaalstructuur - en tegelijk zit er een eeuwenoud tintje aan: de lokale kroeg en het dorpsplein komen recht uit de Middeleeuwen.

Een gothic sprookje, met een vleugje Americana.

De flashbacks van Ella naar haar zorgeloze jeugd voelen dan weer Victoriaans aan, terwijl er tegelijk een doorleefde bluesstem doorheen de film galmt. Al deze uiteenlopende elementen vinden elkaar in een verhaal dat, zoals het een sprookje betaamt, eenvoudig is en vingerdik belegd met bolle symboliek. Maar de professionele cast en de indrukwekkende décors zorgen voor een sterke ruggegraat.

Sofie Rycken