Retour Simple
rating

Duur: 22 min. | Land: België | Regie: Jérôme Guiot | Cast: Audrey Gallagher Coart, Elisabeth Wautier, Romain Clavareau, Carole Trevoux, Cécile Brohez, Gaël Maleux, Stéphanie Van Vyve | Scenarist: Jérôme Guiot | Producent: INRACI

De jonge Marie is voor het eerst in een lange tijd weer thuis: haar vader is net overleden en wordt binnenkort begraven. Maries moeder is ontzettend blij dat ze er weer is, wat niet gezegd kan worden van haar broer Yvan. Hij negeert haar volledig maar doet wel luidop zijn beklag over haar gedrag tegen anderen : wie draagt er nu jeans op een begrafenis? Hoe kan je zo weinig respect tonen voor een dode? En wat voor mens laat haar vader, die altijd zo goed voor het gezin gezorgd heeft, zomaar in de steek?

Marie begrijpt niet waar zijn enorme woede en agressie vandaan komen. Valt het rouwproces hem zo zwaar dat hij zich op haar afreageert? Vindt hij het not done dat Marie moeilijk op te sporen was? Is het Marie’s lesbische vriendin Joanna die op zijn zenuwen werkt? De twee vrouwen voelen dat er meer aan de hand is dan wat hen verteld wordt en trekken zelf op onderzoek uit. Maar wat ze ontdekken, was misschien beter een familiegeheim gebleven.

Een sobere, realistische schets van een gekweld gezin.

“Retour Simple” is een sobere, realistische schets van een gekweld gezin. De locaties, de gebalde dialogen, de kleine handelingen in elke scène: alles blijft eenvoudig en staat in dienst van het verhaal. De personages zijn geloofwaardig en intens, met een speciale vermelding voor Gaël Maleux die de bittere Yvan angstaanjagend echt maakt. Een enkele rit richting rouw.

Sofie Rycken