Atrophy Bank
rating

Duur: 21 min. | Land: België | Regie: Sam Asaert | Cast: Mikel Jauregui, Graig Davidson, Jessica Truesdale, Sebastien Tassin, Eva Dewaele, Yevgeny Kolesnik, Adam Kozaln Garrett Anderson | Scenarist: Sam Asaert | Producent: RITCS

Na tien jaar op dezelfde bank gewerkt te hebben, gaat een ongelukkige bankier langzaam over de rooie: hij ziet in allerlei alledaagse handelingen, bijvoorbeeld de verrichtingen van de klanten, vormen van dans. Alhoewel de manager van de bank hem constant uitkaffert, is er weinig beterschap in zicht; totdat twee gewapende mannen de bank betreden.

Niets zal ooit meer hetzelfde zijn in het grimmige maar zeer sierlijke eindspel dat hierop volgt. Werkelijk alles in deze parel van een kortfilm is om door een ringetje te halen: uiteraard de fenomenale dansprestaties van de dansers van het Ballet van Vlaanderen maar ook het superieure beeldformaat, de uitgebalanceerde klankband, de zeer verzorgde mise-en-scène, de langgerekte, gestileerde shoot-out; al deze factoren maken dat je als toeschouwer diep in het hoofd van de verwarde, enigmatische protagonist kan kruipen.

Als een scheermesje op een naakte huid.

Als een scheermesje op een naakte huid zit je als kijker dus vastgekleefd aan de actie en de sierlijke choreografieën. Alle lof tenslotte voor de originele pitch: dansen we op de keper beschouwd niet allemaal een beetje door het leven? Meer van dit, we willen meer van dit!

Filip Hermans