I love Sarah Jane
rating

Duur: 14 min. | Land: Australië, VS | Regie: Spencer Susser | Cast: Richard Mueck, Beau South, Mia Wasikowska

Zombiefilms blijven populair, niet alleen omdat ze menig publiek weten te entertainen met spektakel maar omdat ze in het beste geval ook maatschappijkritisch zijn en een universele boodschap uitdragen over de aard van het beestje.

Spencer Susser toont aan het genre goed te kennen (denk aan Dawn of the Dead maar vooral aan 28 Days Later) en weet met I Love Sarah Jane aanzetten te geven op beide bovengenoemde niveaus. Hij vermengt de verschillende elementen die garant staan voor een onderhoudende blockbuster maar belicht daarbij andere elementen waardoor deze kortfilm verschuift van een klassieke zombiefilm naar een amalgaam van verschillende genres.

Het spektakel is nog altijd aanwezig, net als de klassieke shots van de desolate, postapocalyptische straten. Maar hier is het niet de mens die op de vlucht moet voor de zombies maar de zombies die beschimpt en gefolterd worden door hun onbesmette medemensen. Een verschuiving in perspectief dus (dat in de langspeelversie gerust nog dikker in de verf mag gezet worden) met daaraan gekoppeld een coming-of age verhaal en een ontluikende liefde. Terwijl de drie stoerste onder de overlevenden hun dagen vullen met het botvieren van hun wreedaardige experimenten op een geketende zombie, heeft Jimbo (Brad Ashby) alleen maar oog voor Sarah Jane (Mia Wasikowska). Waar deze drie vloekend en schreeuwend opgaan in hun sadistisch spel, zorgt Jimbo voor een tegengewicht met een dromerige afzijdigheid, veelzeggende blikken en zeemzoete verhalen over vissen. Met een subtielere uitwerking en minder eenzijdige acteerprestaties had dit contrast wel een pak minder clichématig en karikaturaal kunnen maken.

Daartegenover staat wel het foutloze technische aspect en de fraaie fotografie. De beelden zijn zorgvuldig opgebouwd en voegen treffend extra informatie toe aan de dramaturgische bouwstenen. De special effects zijn misschien ook niet altijd van het beste niveau maar daar kunnen we bij een zombiefilm allerminst over vallen.

Met I Love Sarah Jane heeft Spencer Susser alvast vier internationale prijzen op zijn naam staan en hopelijk weet hij met verfijnen van de meest interessante componenten een geslaagde langspeelfilm te creëren die het genre opnieuw openbreekt en naar een hoger niveau tilt.

Carmen van Cauwenbergh