Nachtraven
rating

Duur: 13 min. | Land: België | Regie: Hans Van Nuffel | Cast: Hilde Wils, Inge Van Bruystegem, Kirsten Pieters, Valentijn D'Haenens

Hans Van Nuffel won in 2007 de juryprijs op het kortfilmfestival in Leuven met de mini-thriller Fal. Zijn nieuwe prent bespeelt een ander genre: het is een vampierenverhaal.

Lucille is een vrouwelijke vampier en heeft een relatie met een jong en onwetend meisje, Veronique. Het verbergen van haar ware aard, wordt moeilijk wanneer Seth, haar maker, opduikt. De bloedzuiger is misnoegd over Lucille's levenswandel en vraagt zich af waarom ze niet meer opdaagt voor hun jaarlijkse tête-à-tête. Lucille is niet blij met zijn komst. Sinds een tijd probeert ze haar vampierenbestaan te onderdrukken en tracht ze zo normaal mogelijk te leven. Ze weet echter dat Seth dit niet zomaar zal laten gebeuren. Van Nuffel schuwt met zijn keuze het risico niet. Hij bewijst dat hij, in kortfilm althans, verschillende genres aankan. De film is goed gemaakt: hij is donker, mysterieus en sexy.

Donker, mysterieus en sexy.

De Brusselse locaties zijn -  badend in een art-deco sfeertje - juist uitgekozen en maken de film lekker stylish. De personages zinderen en zijn goed gecast. Valentijn Dhaenens knettert als 21-eeuwse bad boy vampier en Kristien Pieters weet te intrigeren met haar indringende, grote ogen. Soms dreigen de dialogen over de relatie tussen Seth en Lucille de sombere en beklemmende sfeer teniet te doen maar gelukkig behoudt Van Nuffel de controle, met de mooie muziek van Tape Tum als bindmiddel.

Paul Govaerts