c'est dimanche
rating

Duur: 30 min. | Land: Frankrijk | Regie: Samir Guesmi | Cast: Illiès Boukouirene, Djemel Barek, Simon Abkarian

Dertienjarige Brahim heeft ondermaats gepresteerd op school en wordt doorverwezen naar de technische richting. Als hij het slechte nieuws moet brengen aan zijn vader, die zelf niet kan lezen, vertelt hij uit schrik voor een heftige reactie, een ander verhaal. De zondag daarna troont een opgetogen vader zijn zoon mee om hem en zijn rapport aan iedereen voor te stellen, fier als een gieter. Dat leidt niet alleen tot schaamtelijke situaties maar dwarsboomt ook het afspraakje dat Brahim had met een meisje dat hem belooft had haar borsten te tonen.

De Europese jury van het IKL omschreef C'est Dimanche als een film die recht naar het hart gaat. Een omschrijving die zeker en vast juist is. Maar we vragen ons af of het allemaal niet ietsje teveel van een sprookje heeft. Dat Brahim verliefd wordt op een zwart meisje zien we eerst nog als een mogelijk interessant uitgangspunt van de interraciale problematiek. Vooral omdat het in de film zo ongedwongen en ongecompliceerd wordt voorgesteld; alsof het alleen over de ontluikende gevoelens tussen twee jonge mensen gaat. Meer vragen beginnen we ons te stellen als de vader zijn zoon meeneemt naar zijn stamkroeg, het lokale gokcafé waar hij niet alleen door Marokkaanse vrienden hartelijk wordt begroet, maar ook Afrikanen en Franse mannen én hun vrouwen kust hij op de wang alsof ze een voor een zijn beste vrienden zijn.

Natuurlijk willen we hier zeker niet beweren dat zulks onmogelijk is. Alleen doen de naïeve ongecompliceerdheid van het verhaal, met een happy ending zowel voor het vader zoon conflict als voor de gemiste afspraak en een blije boodschap over culturele diversiteit een beetje aan als de perfecte en ideale wereld zoals we dat van typische feel good Hollywoodfilms gewend zijn. De ene zal het storend vinden, de ander hartverwarmend. Misschien is het omdat we dat soort films niet gewend zijn in Europa en misschien moeten we niet zoveel vragen stellen en gewoon genieten van deze entertainende film met een perfect uitgewerkt scenario, uitstekende acteerprestaties en prachtige fotografie.

Ils Huygens