Hitomi
rating

Duur: 20 min. | 2010 | Land: België | Regie: Manu De Smet | Cast: Na-Young Jeon, Tiemen Van Haver, Gilles De Schryver | Scenarist: Manu De Smet | Producent: Rembert Evenepoel

Tom is een twintigjarige antiheld met een obsessie voor de Japanse cultuur. Zijn vrije tijd vult hij met oosterse gevechtsporten, kalligrafie en culinaire specialiteiten. Wanneer hij de Japanse Hitomi ontmoet, tracht hij haar aan de hand van zijn gespecialiseerde kennis voor zich te winnen.

Via enkele details krijgen we op een korte tijdsspanne een vrij volle karakterschets van Tom die in zijn eigen wereldje leeft en niet altijd aanvoelt wat er rondom hem aan het gebeuren is. Misschien zou hij aan de andere kant van de wereld meer zichzelf kunnen zijn, maar ook dat zou wellicht op een sisser eindigen. Als kijker voel je wel enige sympathie voor hem, maar de plaatsvervullende schaamte overheerst. Hitomi is een veel "normaler" meisje dan het ideaalbeeld dat hij van haar gecreëerd heeft. Zij gaat liever gewoon op stap om te drinken en zich te amuseren en vindt zijn maniertjes en "neigingen" vreemd en begrijpt zijn gedrag niet.

 

Manu De Smet slaagt erin om via een origineel idee een alledaags thema aan te snijden dat voor velen herkenbaar is. Niet zozeer de obsessie voor de oosterse cultuur, maar wel het verhaal van een vriendschap die problematisch wordt als de liefde zijn intrede doet.

Manu De Smet serveert met Hitomi geen sushi, maar een kleine, luchtige en vermakelijke film.

De sfeer van vrienden onder elkaar en het uitgaansleven van jongeren worden op een grappige manier in beeld gebracht met de nodige "toevallige", gênante momenten. Jammer dat de plot zo voorspelbaar is en dat je de wendingen al van ver voelt aankomen. Gelukkig zit het tempo strak en is de stijl zeer toegankelijk waardoor het verhaal er vlotjes ingaat. Iets te vlot misschien om enige verdere nagalm te kunnen produceren. Maar, toegegeven, het geheel is mooi afgewerkt. Manu De Smet serveert met Hitomi geen sushi, maar een kleine, luchtige en vermakelijke film.

Brecht Masschaele