Vijftien
rating

Duur: 18 min. | 2010 | Land: België | Regie: Samuel Fuller | Producent: RITCS

Als je anno 2010 Samuel Fuller heet en furore wil maken in de filmwereld moet zo'n naam op zijn zachtst uitgedrukt toch een vergiftigd geschenk zijn. Enerzijds ben je wel een naamgenoot van een van de invloedrijkste filmregisseurs aller tijden, maar anderzijds is de zoektocht naar relevante resultaten op het web als zoeken naar een speld in een hooiberg.

Maar het loont de moeite. Vijftien is een veelbelovende kortfilm. We krijgen une tranche de vie van een vijftienjarig meisje dat samenleeft met haar vader. De intrede van diens nieuwe vriendin en een avontuurtje met de buurjongen zorgen voor enige turbulentie in haar leventje. Verder houdt ze zich voornamelijk bezig met de zoektocht naar haar eigen vrouwelijkheid, waar natuurlijk ook masturberen met de douchekop deel van uitmaakt.

De troeven van Vijftien liggen voornamelijk bij de cinematografie. De statische camera in uitgekiende posities met mooie kaders en warme kleuren verraden dat Fuller oog heeft voor fotografische schoonheid. Maar ook qua locatiekeuze en sfeerschepping trapt hij niet naast de bal. Om een juist beeld te schetsen van de relatie tussen vader en dochter was er bijvoorbeeld niet meer nodig dan een scène waarin de twee jockary spelen op een dak met een uitgestrekte cityscape op de achtergrond.

Samuel Fuller Zaliger hoeft zich niet om te draaien in zijn graf voor wat deze naamgenoot op filmisch vlak presteert.

Toch ontbreekt er wat originaliteit, pit en durf in deze film. Hoe knap het prentje ook is, er valt weinig nieuws onder de zon te bespeuren en de déjà-vu's zijn legio. Maar nogmaals, Samuel Fuller Zaliger hoeft zich niet om te draaien in zijn graf voor wat deze naamgenoot op filmisch vlak presteert.

Brecht Masschaele