Onderrok
rating

Duur: 03 min. | 2010 | Land: België | Regie: Jade De Paepe | Scenarist: Jade De Paepe | Filmschool: KASK

In 2008 maakte Jade De Paepe het verrassende en sociaal geëngageerde animatiefilmpje A Part Entière over de besnijdenis (lees: verminking) van vrouwelijke geslachtsdelen en de dubbelzinnige rol van de moeder in dat proces. De pijnlijke keuze tussen moederliefde en sociale druk om de tradities in stand te houden verbeeldt De Paepe op een zeer originele en persoonlijke manier.

In Onderrok herken je onmiddellijk dezelfde stijl, hoewel het sociaal engagement hier afwezig blijft. Dit keer koos ze voor een luchtiger en ludieker concept, maar pakte het even artistiek aan. Een klein ventje raakt in de ban van dansende vrouwen en meer bepaald van hun onderrokken die naast en boven zijn hoofd voorbijzweven.

De originele stijl, de dromerige opbouw en de bevreemdende maar verfijnde uitwerking maken van Onderrok een charmant kunstwerkje

In A Part Entière hoorde je op de achtergrond een geluid dat op krekels leek, hier klinkt eenzelfde knisperend en subtiel rinkelend geluid. De repetitieve muziek helpt mee om een tranceachtige sfeer te creëren zodat we zonder woorden begrijpen welke sensaties het ventje ervaart. Tegen een sobere achtergrond komen de elegante vrouwen volledig tot hun recht en ontstaat er een contrast met het lelijke gedrochtje. Hun rokken zijn gemaakt van een bijzondere textuur soms wordt opgeheven tot een abstract niveau. De originele stijl, de dromerige opbouw en de bevreemdende maar verfijnde uitwerking maken van Onderrok een charmant kunstwerkje.

Bekijk de film hier.

Brecht Masschaele