Kudan
rating

Duur: 09 min. | Land: Japan | Regie: Taku Kimura | Scenarist: Koichi Yamagishi, Taku Kimura | Productiehuis: Links Digiworks Inc.

Only in Japan: een vader is zo druk bezig met zijn verzameling bonsaiboompjes dat hij geen tijd heeft om met zijn zoontje te spelen, dat tevergeefs zijn aandacht probeert te trekken. Even later belandt er een mysterieus pakket voor de voordeur, met daarin een helm. Zodra de vader het hoofddeksel opzet, verandert hij in een kudan: een monster uit de Japanse mythologie met een menselijk hoofd en het lijf van een koe. Een soort minotaurus dus, die de toekomst kan voorspellen en een beperkte levensduur van amper drie dagen heeft.

Dankzij de helm wordt papa getransporteerd naar een alternatieve wereld, een soort prehistorisch oerwoud vol dikke, met elkaar verbonden boomwortels. Al gauw heeft de man/kudan door dat elke boomwortel symbool staat voor en in verbinding staat met één echte mens. Wanneer twee mensen met elkaar praten, lichten hun respectievelijke wortels op. Wordt zo'n wortel uitgetrokken of doorgeknipt (door de lokale drie-ogige Magere Hein, die rondzweeft met een grote schaar in de aanslag) dan legt die mens op Aarde het loodje. De arme man is nog niet van de schok bekomen wanneer hij ziet dat zowel zijn eigen boomwortel als die van zijn zoontje gemarkeerd zijn om doorgesneden te worden. Hij schiet in actie om hen allebei te redden.

Japanners zijn experts in schattigheid (die grote ogen! Die piepgeluidjes!)

Ondanks het ongewone verhaal is Kudan heel toegankelijk. De originele Japanse mythe doet eigenlijk weinig ter zake: de film is vooral een pleidooi voor communicatie, verbondenheid en aandacht en mikt zonder schroom op uw gevoelige kantje. Japanners zijn experts in schattigheid (die grote ogen! Die piepgeluidjes!), en animatoren Koichi Yamagishi en Taku Kimura doen hun volk alle eer aan. Bovendien ziet de film er origineel en fris uit, en tot in de puntjes afgewerkt. Japans, jawel.

Kudan won de prijs voor Beste Kortfilm op Anima 2009.

Sofie Rycken