Sounds in the key of Z
rating

Duur: 03 min. | Land: België | Regie: Sam Sulmont | Producent: Narafi

Nog maar net afgestudeerd zijn en al vertoond worden in het Guggenheim te New York, het overkomt niet velen onder ons. Sam Sulmont mag zich wel bij de gelukkigen prijzen. Hij werd met zijn afstudeerfilm aan Narafi, Sounds in the key of Z, geselecteerd voor de shortlist van het Youtube Play festival: a biennial of creative video. Uit de 23 000 inzendingen werden er 125 gekozen. In de jury zetelden niet meteen de minsten: curator Nancy Spector, kunstenaars Douglas Gordon en Takashi Murakami en regisseur Darren Aronofsky.

Met het apocalyptisch uitziend beginbeeld, een man met gasmaker die bij bewustzijn komt op een braakliggend terrein, is de toon meteen gezet. Zonder veel aarzelen, begint de man zichzelf, een leefruimte bijeen te schrapen. Tv, microgolfoven en zetel worden het terrein over gesleurd en op de best mogelijke manier bij elkaar geplaatst waarna de man weer buiten bewustzijn valt.

Mede door de dreigende en stuwende soundscape zit de dynamiek er meteen in. Het tempo van de gefragmenteerde beelden ligt hoog, zonder hyper of flitsend te zijn, en wordt meermaals afgewisseld met enkele rustpunten. Scènebeelden waarin de man stilstaat en ons aankijkt. Ondertussen dendert de soundscape traag maar vastberaden verder.

De ietwat ijle en onderkoelde beelden zorgen ervoor dat het apocalyptische of dreigende aspect niet te zwaar de bovenhand neemt en dat de film een zekere lichtheid blijft behouden. Ze vormen een goed tegengewicht voor de donkere klankband. Zo weet deze jonge regisseur handig weg te blijven van het clichématige of het dubbelop-syndroom.

Sam Sulmont, ook regisseur van videoclips voor Boston Tea Party en Flip Kowlier, weet op korte tijd een trefzeker geheel te vormen waarin locatie, soundscape en personage elkaar mooi aanvullen. Spijtig genoeg was hij niet bij de 20 laureaten van het Youtube Play festival maar vertoond worden in het New Yorkse Guggenheim is op zich al feestelijk.

Sounds in the key of Z is, samen met de andere geselecteerden van de shortlist, te zien via deze youtube link.

Carmen van Cauwenbergh