First Things First
rating

Duur: 22 min. | Land: België | Regie: Arne Focketyn | Cast: Lucas van den Eynde | Scenarist: Arne Focketyn

Arne Focketyn staat bij de meeste mensen bekend als 'het vriendje' uit Vaneigens en is de zoon van de legendarische Frank Focketyn. Hij brengt met zijn eindwerk een luchtige komedie. Focketyn toont het verhaal van André Buyse (Lucas Van den Eynde). Een steenrijke man die geen uitweg meer ziet uit zijn problemen en aan zijn twee zonen vraagt hem om het leven te brengen. Een vreemde vorm van Euthanasie en op het eerste zicht moeilijk om dit verkocht te krijgen aan een publiek.

Morele dilemma's en financiële kwesties komen meteen naar boven bij de zonen. Wat moeten ze doen? Ze komen in een onderlinge vete terecht. Allebei zijn ze heel verschillend; de ene een harde businessman, de andere een zachte kunstenaar. Met heel wat conflict tot gevolg. De acteursregie zit meer dan goed. Wel blijft Focketyn over het algemeen te braaf en doet hij alles volgens het boekje. De benadering is kinderachtig, maar werkt. Toch had de familietwist met iets meer stijl voor nog knappere scènes kunnen zorgen. Focketyn heeft zeker gevoel voor humor en bij momenten is de film echt grappig. Het verhaal gaat vooral mooi naar een leuke climax toe.

Focketyn levert een genietbaar stukje klassieke cinema af. Hij volgt alle regels trouw, maar het mocht allemaal net iets stouter zijn.

Andy Leenen