Stardust
rating

Duur: 20 min. | Land: België | Regie: Nicolas Provost | Cast: Dennis Hopper, Jack Nicholson, Jon Voight

Stardust is de tweede film uit de de stadstrilogie van Nicolas Provost waarin hij zelf geschoten documentaire beelden omzet tot fictie. Het eerste deel Plot Point speelde zich af in New York. Met Stardust bevinden we ons in Las Vegas en voor het laatste deel zullen de opnames doorgaan in Tokyo. Net als in Plot Point is Stardust een aaneenschakeling van documentairebeelden waaraan Provost muziek en geluidseffecten toevoegt en die door de combinatie van de uitgekiende montage en de verbeeldingskracht van de toeschouwer resulteren in een suggestief narratief geheel.

De dramatische beginmuziek met de wijdse establishing shots van de stad lijken zo uit een Hollywoodfilm geplukt. De typische shots van de glitter en glamour van Vegas met zijn gokpaleizen en brede boulevards met felgekleurde lichten, een mysterieuze limousine die voorbijglijdt, een discussie in een restaurant, een gesprek aan een payphone... Stuk voor stuk zijn het beelden die inhaken in ons collectief filmgeheugen en zo vanzelf een eigen verhaal gaan vertellen. Zonder ooit echt duidelijke informatie te geven is het van in het begin duidelijk dat we ons in de wereld van de film noir en de klassieke maffiafilms bevinden.

In vergelijking met Plot Point, hanteert Provost in Stardust wel veel explicietere narratieve codes. Bijvoorbeeld door in te zoomen op bepaalde individuen waar je als toeschouwer meteen een bepaald personage in gaat lezen, door de flarden dialoog die we te horen krijgen of door het laten opdraven van echte Hollywoodsterren zoals Jon Voight, Dennis Hopper en Jack Nicholson. Maar de magie die Provost laat ontstaan ligt eerst en vooral in de beelden zelf en de meesterlijke montage.

Net als Plot Point eindigt de film op een emotioneel hoogtepunt waarin alles tegelijk lijkt stil te staan en verder voorbijzweeft, 'the show must go on'. Met Stardust die overigens ook geselecteerd werd op het filmfestival van Venetië, bewijst Provost nog maar eens zijn uitzonderlijke talent. We kijken met spanning uit naar zijn eerste langspeelfilm L’envahisseur waarin hij verderbouwt op het personage uit de kortfilm Exoticore.

Ils Huygens