Le Visage
rating

Duur: 24 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Alberto Lopez | Cast: Benjamin Guyot, Eddy Letexier

Voor ?Face/Off?, hun selectie langspeelfilms over gezichtstransplantatie, nam het Offscreen festival 2011 als leidraad een citaat van Rimbaud: ?Je est un autre?. De frase is ook perfect toepasbaar op deze meeslepende horror short waarin een strak in het pak zittende hoofdfiguur telkens weer opbotst tegen personen wiens tronies als twee druppels water lijken op de zijne. Steeds obsessiever gaat de man op zoek naar het ene afwijkende gelaat dat hem hopelijk soelaas brengt.

Het zwart-witte schaduwspel en de extreme camerahoeken doen wel eens denken aan 13 (Tzameti) . Maar in tegenstelling tot die Frans-Georgische topper geeft Lopez geen moer om de actiethriller. Hij wendt de stijlfiguren daarentegen aan om resoluut een visceraal beklemmend, werkelijk Unheimlich universum te cre?ren.

Terwijl extreme close ups van slakken, tanden en oogballen in elkaar overvloeien verliest de prent zich nooit in ongrijpbare esoterie. Geen wonder dus dat Le Visage werd geselecteerd voor de kortfilmcompetitie op het Spaanse Sitges Festival voor Fantastische Film. En ??n van de door kortfilm.be geslecteerde Off-Shorts werd op het Offscreen festival 2011.

Jan Sulmont