Kattenkwaad
rating

Duur: 12 min. | 2010 | Land: Nederland | Regie: Nova van Dijk | Cast: Michiel Bijmans, Eric vd Donk | Scenarist: Laura van Dijk | Producent: Keren Cogan | Productiehuis: Keren Cogan Productions, Phanta Vision Film International

Kattenkwaad werd de Nederlandse inzending voor de categorie Beste Korte Film voor de Oscaruitreikingen van 2011.

Deze absurde thriller van Nova van Dijk draait rond een schijnbaar onschuldige eenzaat (Michiel Bijmans) met schichtige ogen, flexibele neusgaten en een merkwaardige hobby. Uit eenzaamheid, verveling of geldgebrek steekt hij zijn kot vol gepikte katten en zijn koelkast vol brikken melk. Indien de eigenaar een beloning uitreikt is hij er als de kippen bij om het beest terug te brengen. Die contacten bestaan dan louter uit eenrichtingsverkeer omdat hij zo verlegen en schuchter is. Maar van zodra dit onbevattelijke persoontje alleen is op zijn appartement, leeft hij zich uit tijdens een soort 'kattendans'.

Van Dijk kiest consequent voor een trage opbouw, een bevreemdende kadrering, bizarre camerastandpunten (zoals het perspectief van een kat) en subtiele pan-bewegingen.

Op een dag vermeldt een van de zoekertjes dat er in plaats van een poes een meisje vermist is. Vanaf dan gaat de bal aan het rollen. Van Dijk combineert een mysterieuze sfeer met een humoristische toon wat resulteert in vermakelijke en lugubere lichtvoetigheid. Ze kiest consequent voor een trage opbouw, een bevreemdende kadrering, bizarre camerastandpunten (zoals het perspectief van een kat) en subtiele pan-bewegingen. Stiltes worden afgewisseld met muziek die de spanning opdrijft en de weinige dialogen worden aangevuld met onbestemde kattengilletjes. De ontknoping is best grappig zonder dat je ervan achterover valt.

 

Bekijk online

Brecht Masschaele