Rosalinda
rating

Duur: 10 min. | 2010 | Land: Nederland | Regie: Rogier Hesp | Cast: Stijn Taverne, Bart Klever | Scenarist: Michael Leendertse | Producent: Frank Hoeve, Marleen Slot, Marina Blok

Rogier Hesp is de man van de wereldberoemde commercial "Dramaqueen" ("For those who are born to create drama"), waarmee hij in 2010 terecht goud behaalde op het Cannes Lions festival. In Hesps kortfilm Rosalinda speelt De Rosalinda de titelrol. Dit draaiorgel bestaat echt, is zelfs legendarisch (in het milieu) en zet voor de verrassende ontknoping zelfs haar beste beentje voor.

Het verhaal draait rond Jelle, een veertienjarige jongen die wat somber door het leven gaat omdat hij hele dagen geld moet ophalen voor zijn vader, het draaiorgeltalent. Dat verandert wanneer hij twee 'gabberwijven' ontmoet. Zijn sluimerende opstandigheid komt aan de oppervlakte en hij begint openlijk te rebelleren tegen de oubollige routine van zijn vader. Hij bekeert zich tot het gabberdom, scheert zijn hoofd kaal, kruipt in een joggingfrak en irriteert zijn vader mateloos met zijn 'teringherrie' (hard core muziek). Zijn kletskop betekent wel een vrijgeleide om de verveling te doorbreken, zijn eigen willetje te laten opspelen en vooral om eindelijk ergens bij te horen. Het personage herinnert sterk aan Shaun uit This is England en zelfs de acteur Stijn Taverne lijkt op Thomas Turgoose.

Deze film vertrekt van een klein maar origineel idee, heeft een traditioneel verhaalpatroon maar een toffe ontknoping.

Op korte tijd krijgen we een palet aan subtiele emoties te zien van Jelle: somberte, verwondering, woede, blijdschap, ontgoocheling en ontroering. Zijn expressieve gezicht zorgt ervoor dat die stemmingswisselingen makkelijk te volgen zijn en nog geloofwaardig overkomen ook. Vooral omdat hij precies zelf niet zo goed weet wat hij van de teringherrie moet denken. Deze film vertrekt van een klein maar origineel idee, heeft een traditioneel verhaalpatroon maar een toffe ontknoping.

 

Bekijk online

Brecht Masschaele