Mowgli & Fidel
rating

Duur: 10 min. | 2010 | Land: Nederland | Regie: Janneke van Heesch | Cast: Robert De Hoog | Scenarist: Desiree Duwel | Producent: Floor Onrust | Productiehuis: Family Affair Films

We treffen Mowgli en Fidel aan als ze op het punt staan om op wereldreis te vertrekken. Zoals het zijn naam betaamt, heeft Mowgli (Teun Kuilboer) ontzettend veel zin in het avontuur, terwijl zijn fidele vriend (Robert de Hoog) draalt dat het geen naam heeft. Hij blijft soezen in bad, plakken in zijn badjas en besteedt meer aandacht aan de poes dan aan de valies. De spanning tussen de twee wordt even openlijk opgedreven wanneer Fidel aanvankelijk niet wil meerijden met de 'smoorder' die hen een lift geeft. Wat later lijken ze even een ontlading te vinden in een speels maar deels gemeend gevecht. Maar de kloof gaapt te diep, verstandhouding is ver te zoeken en er heerst een wederzijds onbegrip.

De kracht van Mowgli & Fidel schuilt net in die onbehaaglijke atmosfeer, die niet per se door de ietwat voorspelbare afloop wordt veroorzaakt, maar door de volledige aanloop ernaartoe. De personages spreken naast elkaar of gaan juist in discussie met elkaar over schijnbare pietluttigheden. Ze denken en voelen totaal het tegenovergestelde met betrekking tot hun naderende reis. Ondertussen zijn en blijven ze relatief ontoegankelijk voor de kijker. Beweegredenen kan je niet echt ontdekken, hoewel hun hele houding boekdelen spreekt. De dialogen verraden de onenigheid, terwijl de gezichtuitdrukkingen en lichaamstaal een onderhuidse irritatie onthullen. Maar het waarom blijft tot het einde toe een raadsel. En dat maakt de film net boeiend.

De kracht van Mowgli & Fidel schuilt net in die onbehaaglijke atmosfeer, die niet per se door de ietwat voorspelbare afloop wordt veroorzaakt, maar door de volledige aanloop ernaartoe

De jonge acteurs zijn niet van de minsten. Zo won Robert de Hoog in 2008 (toen twintig jaar) een Gouden Kalf voor Beste Acteur met zijn filmdebuut in de telefilm Skin (Hanro Smitsman). Bovendien vertolkt hij de rol van Mick in Schemer (2008), de nieuwe en succesvolle langspeelfilm van dezelfde regisseur.

Bekijk online

Brecht Masschaele