Pixels
rating

Duur: 02 min. | Land: Frankrijk | Regie: Patrick Jean | Scenarist: Patrick Jean | Producent: Johnny Alves, Benjamin Darras | Productiehuis: OneMoreProduction

New York wordt aangevallen. Niet door terroristen of buitenaardse wezens, maar door pixels! Wanneer een oud televisietoestel ontploft, ontsnapt een enorme wolk van duizenden kleurrijke pixels. Ze vormen allerhande 8-bit wezens die de stad terroriseren. Gebouwen storten in, metrostations worden geabsorbeerd, taxi’s worden verpulverd en een reusachtige bom herleidt de wereld tot een gigantische zwarte pixel.

Pixels van Patrick Jean is een van de origineelste kortfilms die computer animatie vermengt met live-action beelden en is op zeer korte tijd een ware internet hype geworden. Het concept werd zelfs opgekocht door Columbia Pictures om er een langspeelfilm van te maken. Pixels vond ook zijn weg naar de filmfestivals. Zo won het een aantal prijzen op onder andere het 25th BREST European Short Film Festival en het St. Louis Film festival. Bij ons was de film te zien op het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven en Anima.

Pixelmania invasie

Wat de kortfilm zo opmerkelijk maakt is de technische perfectie waarmee de computer gegenereerde animaties gecombineerd worden met de gefilmde beelden van New York, dit vooral dankzij het feit dat de film geen natuurgetrouwe representaties probeert weer te geven maar wel 8-bit varianten uit oude videogames. Voor wie vertrouwd is met de videogames van de jaren 80 en begin jaren 90 vormt de film dan ook een waar feest van herkenning. Zo passeren onder andere Space Invaders, Pacman, Frogger, Tetris, Bricks en Donkey Kong de revue. Allemaal iconen uit het lang vervlogen 8-bit tijdperk. Zelfs de eindgeneriek is in ware retro arcade-stijl gedaan. Maar ook wie met dit alles niet vertrouwd is, zal de meeste verwijzingen wel herkennen, omdat ze zo ingebakken zijn in onze cultuur. Dus wie haalt er geen onschuldig plezier uit deze ludieke vernietiging van New York?

 

Jeroen Van Rossem