La Nuit de l'Ours
rating

Duur: 07 min. | Land: België | Regie: Alexis Fradier, Julien Régnard, Pascal Giraud | Cast: Piera Fontaine | Scenarist: Alexis Fradier, Julien Régnard, Pascal Giraud | Productiehuis: La Cambre

La Nuit de l'Ours is een tijdloze fabel over de relatie tussen de mens en de natuur, waarin het harmonieuze leven van een vrouw in de natuur verstoord wordt door de komst van een gewonde mannelijke jager. Wanneer ze zijn wonden verzorgt ontstaat er een speciale band tussen de twee. Deze band zal er echter voor zorgen dat de vrouw een nefaste keuze maakt wanneer ze de jager wilt beschermen van een beer. Net zoals Eva's keuze om te eten van het fruit van de Boom van de kennis van goed en kwaad, zorgt ook haar keuze dat ze beiden als een soort Adam en Eva verstoten worden van het paradijselijke eiland.

Met beperkte middelen en een minimum aan verhaal, slagen Alexis Fradier, Julien Régnard en Pascal Giraud, die deze film maakten in het kader van hun vierde jaar aan La Cambre animation workshop, er in een fascinerende en poëtische animatiefilm te maken. De kracht van de film komt vooral voort uit de afwezigheid van dialoog en de minimalistische schilderachtige zwart-wit beelden, waarbij de strak omlijnde figuren geplaatst worden in een eerder schetsmatige omgeving.

Tijdloze fabel over de relatie tussen de mens en de natuur

Deze beelden brengen de primitieve wereld van de film op een prachtige manier tot leven, waarbij de acties van de personages afgewisseld worden met beelden van de omringende fauna en flora. De aanwezige muziek ondersteunt vooral het narratieve aspect, maar draagt ook bij tot de mystieke en poëtische sfeer die de film oproept. Die alles leidt tot een ervaring waarvan je even stil wordt en die blijft nazinderen in je hoofd.

Jeroen Van Rossem