L'Aiguillage oublié
rating

Duur: 03 min. | Land: België | Regie: Rémi Durin | Scenarist: Rémi Durin | Producent: Vadim Jendreyko | Productiehuis: Mira Film

In mei 1940 zou het Zwiterse leger in Basel een wissel hebben geplaatst nabij de Schwartzwaldbrug. Bij een aanval via de spoorweg zou men Duitse treinen zo rechtstreeks de Rein in kunnen leiden. Deze switch is nooit gebruikt, zodat verschillende Duitse treinen tussen '40 en '45 de brug probleemloos overstaken. Maar wat als deze wissel wel zou zijn gebruikt?

Rémi Durin probeert met L'Aiguillage oublié een antwoord op deze vraag te geven, dit vanuit het standpunt van een soldaat die de brug bewaakt. Wanneer hij tussen de passerende treinen er één opmerkt die tanks en munitie vervoert, neemt hij contact op met het hoofdkwartier. In een zenuwslopende sequentie zien we de trein recht op hem afkomen om vervolgens te ontsporen in de Rein. Durin kiest voor een unieke stijl om het duistere en subversieve karakter van dit alles te vatten.

Soldaat versus trein

Op een zwarte achtergrond tekent hij zeer schetsmatig de gebeurtenissen. Dit geeft de film een donkere uitstraling, maar laat hem ook toe om te spelen met de techniek van clair-obscur. Het zwart-witte contrast wordt bijgestaan door rode accenten, zoals de dreigende rode rook van de locomotief. Dit alles maakt van de film een bijzonder sterke visuele ervaring, waarbij het spijtig is dat enige vorm van auditieve ondersteuning compleet is weggelaten.

Jeroen Van Rossem