Nuru
rating

Duur: 11 min. | Land: België | Regie: Michael Palmaers | Scenarist: Michael Palmaers | Productiehuis: Walking the Dog

De gorilla Nuru is het laatste dier in een verlaten Zoo van Antwerpen. Ze wordt nauwlettend in het oog gehouden door haar gedreven verzorgers, de directeur en een arts. Ze is immers zwanger en in de hoop de zoo weer te laten opleven, is het kind dat ze draagt genetisch gemanipuleerd. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de natuur zich zal keren tegen wie haar verstoort.

Michael Palmaers en productiestudio Walking the Dog tonen met Nuru aan dat ook kleinschalige producties in staat zijn om geloofwaardige computeranimatie te vermengen met live-action beelden, in dit geval van een nachtelijke Zoo van Antwerpen. Hoewel nog steeds opvalt dat Nuru en de junglescènes met de computer gemaakt zijn, komt het beeld toch al akelig dicht bij de realiteit. Door middel van kleurenfilters werd het onderscheid tussen de digitale beelden en de echte beelden geminimaliseerd. Ook de nachtelijke taferelen van de zoo ogen dankzij deze kleurenfilters en de speciale belichting daadwerkelijk akelig en verontrustend, waardoor er een zeer duister sfeertje hangt.

Het gevaar van de mens die god probeert te spelen

Het is dan ook spijtig dat er niet meer aandacht ging naar het verhaal, want met een speelduur van 11 minuten weet de film niet over de hele lijn te boeien. De scènes met Nuru en haar verzorgers, en de junglescènes bieden te weinig afwisseling en pas op de laatste momenten wordt de film echt interessant. Spijtig dat de film net dan eindigt, zij het op een high note: de vingerwijzing naar het gevaar van de mens die god probeert te spelen, laat gelukkig een sterke indruk na. Een visueel krachtige film dus, die inhoudelijk niet volledig tot zijn recht komt.

Jeroen Van Rossem