Rubika
rating

Duur: 04 min. | Land: Frankrijk | Regie: Mickaël Krebs, Ludovic Habas, Claire Baudean | Producent: Elsa Chevalier | Productiehuis: Autour de minuit productions

Welkom op Rubika, een planeet waar de zwaartekracht ietwat eigenaardige kuren heeft. Wanneer je het ene moment normaal over straat loopt, kan de hele omgeving zich plots omdraaien. Verticaal wordt horizontaal, en omgekeerd. Dit overkomt het hoofdpersonage van Rubika, die in een ware levensstrijd terecht komt om niet van de planeet te vallen. Wat de reden van dit alles is, vraag je?

De planeet is één grote Rubik's Cube! Rubika is een bijzonder inventieve animatie kortfilm gerealiseerd door acht studenten voor "Le Laboratoire" (Canal +). De zwaartekracht wordt aan de wetten van de relativiteit onderworpen en net als bij een Rubik?s Cube veranderen de platformen wanneer de planeet draait, waardoor de mensen hun zwaartekracht verliezen. De animatiefilm wordt ook wel Inception in Legoland genoemd. Want net als in deze film vliegt het hoofdpersonage doorheen de ruimte, valt dwars door een appartement of loopt hij op de muren op. Suspense genoeg dus, maar in tegenstelling tot het meer serieuze Inception, is Rubika dankzij zijn absurde logica en hilarische situaties vooral dolkomisch.

Inception in Legoland

De grafische 3D stijl van Rubika is volledig met de computer ontworpen en doet inderdaad denken aan een met lego opgebouwde wereld, of zelfs aan de oude Atari- en Super Nintendo computerspelletjes uit het 8-bit tijdperk. Het geheel is ook bijzonder kleurrijk, waardoor het een zekere luchtigheid en kinderlijkheid uitstraalt. Hierdoor zal iedereen van dit leuk stukje animatie kunnen genieten, van volwassenen tot de allerkleinsten onder ons.

Jeroen Van Rossem