Mobile
rating

Duur: 06 min. | Land: Duitsland | Regie: Verena Fels | Cast: Regina Welker, Falko Paeper, Nina Göldner | Scenarist: Verena Fels | Producent: Eva Steegmayer | Productiehuis: Filmakademie Baden-Württemberg

Aan een mobiele constructie in de lucht hangt een bonte verzameling schattige dieren. Een koe hangt echter eenzaam aan één kant van de constructie, ver verwijderd van de andere dieren. Wanneer een vriendelijke muis naar haar wuift, legt ze zich niet bij haar lot neer en onderneemt een poging om dichter bij haar vrienden te komen. Hiermee brengt ze echter de constructie uit balans en neemt ze iedereen mee op een wilde rit.

Na het bijzonder geestige The Moment, ontworpen als trailer voor het Animatie Filmfestival van Stuttgart 2008, keert de Duitse Verena Fels terug met Mobile. Dat ze een voorliefde heeft voor de exacte wetenschappen, blijkt al snel uit het verbluffende detail in de fysieke subtiliteiten eens de constructie in beweging komt. Hierbij speelt ze met de concepten van massa, zwaartekracht en balans wat tot ronduit hilarische situaties leidt.

Koe speelt met zwaartekracht

Maar naast het wetenschappelijke aspect, schenkt ze met het verhaal ook aandacht aan het oproepen van empathie. De zeer gedetailleerde en schattige 3D computeranimatie is hier zeer behulpzaam in. Deze animatie hoeft op geen enkel moment onder te doen voor het werk van Pixar, integendeel zelfs. Mobile haalt met gemak het hoge niveau van deze studio, en een vergelijking met bijvoorbeeld For The Birds komt zeker niet uit de lucht gevallen.

Jeroen Van Rossem