Entaché
rating

Duur: 05 min. | 2010 | Land: België | Regie: Iris Alexandre, Lucie Thocaven | Productiehuis: ENSAV | Filmschool: Ecole Nationale Supérieure des Arts Visuels de La Cambre

Iris Alexandre en Lucie Thocaven stroopten de mouwen op en sloegen de handen in elkaar voor de creatie van de amusante animatiefilm Entaché met een kleiventje in de hoofdrol.

De curieuzeneus manifesteert zich als een stil watertje met diepe gronden. Je kan hem pakken op zijn enorme bril, maar niet op zijn maniertjes. Hij bevindt zich met gekruiste beentjes en een gezonde portie geduld in het wassalon. Zijn ogen glijden over de letters in de krant, totdat de deur opengaat en een chique madam haar entree maakt. Vanaf dat moment gaat het fout, want niet alleen zijn ogen beginnen gretig buiten de lijntjes te kleuren. Terwijl de dame passeert, glijdt hij letterlijk en figuurlijk uit. Wanneer hij even later op heterdaad betrapt wordt met zijn jarretellen, is de maat vol. Hij overschrijdt de grenzen van zijn neurotische wereldje en loopt knal tegen zijn onzekerheden en geheimen. Zijn stoïcijnse kalmte gaat kopje onder en de taboes komen boven drijven. In contrast met de serene stilte van het wassalon en de twee gezapig kwebbelende vrouwen aan de overkant, ondergaat meneer een serieuze brainwash.

De twee animators beperken zich niet tot één of twee stijlen, maar springen op tijd en stond van zwart-wit over krijttekeningen recht in de klei

De twee animators beperken zich niet tot één of twee stijlen, maar springen op tijd en stond gezwind van zwart-wit over krijttekeningen recht in de klei. Alsof dat niet genoeg is, herinnert de draaiende wasmachine wel verdacht veel aan eentje uit de reële wereld. Maar de meeste verfijning en doorleefde acties herken je toch in de klei. Wanneer het aimabele personage met zijn trillende onderlipje worst case scenario's bedenkt, wordt elke kijker toch minstens een klein beetje ontroerd.

Bekijk de film hier.

Brecht Masschaele