Les arbres naissent sous terre
rating

Duur: 07 min. | 2010 | Land: België | Regie: Sarah Brûlé, Manon Brûlé | Productiehuis: Atelier de Production de la Cambre

In afwachting van de wake van een overledene, legt de pater familias een plaatje op met als titel "Arbres naissent sous terre". Met een stoïcijnse onbewogenheid regelt hij vervolgens de rest van de formaliteiten. Ondertussen passeren enkele verwanten de revue, terwijl ze elk op hun manier het verlies proberen te verwerken. Grootmoeder pinkt een discreet traantje weg in afzondering. Een jonge gast laat zijn nietsvermoedende hond uit, plooit huilend tegen een boom. De zelfstandige meid kropt alles netjes op en houdt zich sterk tijdens haar vliegreis huiswaarts. Een ander gezinnetje is minder aangedaan en bewijst alvast dat het leven gewoon door zal gaan. De deur waarachter het lijk opgeborgen ligt, wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Maar horror hoef je hier niet te verwachten. Naast de zachte pastelkleuren en het vertraagde tempo, is het de makers voornamelijk te doen om het verdriet in een visuele taal om te zetten. De kriebelende beestjes die rond de personages vliegen voegen een extra vormelijke touch toe. De personages ervaren allemaal een aantal emoties die ze al dan niet bewust uiten. Maar sowieso hangt er een bepaalde sfeer in de lucht die veroorzaakt wordt door de "tekenen van verdriet" die zij toch allemaal uitstralen en die hen (onbewust) met elkaar verbinden. De beestjes lijken deze tekenen te belichamen.

Naast de zachte pastelkleuren en het vertraagde tempo, is het de makers voornamelijk te doen om het verdriet in een visuele taal om te zetten

De kracht van Arbres naissent sous terre schuilt in de vertaling van een onuitgesproken verhaal in sferen en het verbergen en verzwijgen van dieperliggende verhalen en herinneringen.

Bekijk de film hier.

Brecht Masschaele