Love and Theft
rating

Duur: 07 min. | 2010 | Land: Duitsland | Regie: Andreas Hykade | Productiehuis: Studio FILM BILDER

Love and Theft is fantastische animatie, toegankelijk voor 0- tot 99-jarigen, die werkt omwille van geniaal gefabriceerde eenvoud en tegelijkertijd openstaat voor vrije en vergezochte interpretaties. Mr. Hykade begon met een mandje vol figuren te verzamelen, ja, te stelen ("theft"), waar hij zelf van houdt ("love"). Zo simpel kan en mag het ook wel eens zijn. Spiderman mixte hij met Mickey Mouse totdat de één de ander werd. Dat proces herhaalde hij met een heleboel figuren uit ons collectieve geheugen. Die hybriden liet hij opnieuw met elkaar versmelten totdat ze allen in elkaar overvloeiden alsof ze nooit voor een ander doel bestemd waren. Dit idee ontkiemde tot een ware vloedgolf inspiratie om uiteindelijk in een waanzinnige artistieke expressie uit te monden.

Er wordt geen uitgesproken verhaal aangereikt, maar ondanks die narratieve leegte is het perfect mogelijk om er boeken vol betekenissen over neer te pennen. Andreas Hykade werkt met een zeer eenvoudige stijl en creëert op die manier des te meer ruimte om er als kijker je fantasie op los te laten. Liefst de foutste fantasieën eerst, want je kan "ze" tellen, Freud lacht in zijn vuistje. Het startschot is pure simpliciteit. Zwart-wit. Een catchy muziekje. Een cel. Een babyhoofdje. Een cartoon. Cartoons. Abstracties. De ene figuur vloeit vlotjes over in de ander. Het ritme en het tempo huppelen, draven en galopperen erop los zonder ooit de maat te verliezen. Het beeld spat uiteen en kleuren vullen het scherm. En maar door. Herhaling, duizeling, symmetrie, spiegeling en herhaling.

Een fantastische animatie, toegankelijk voor 0- tot 99-jarigen, die werkt omwille van geniaal gefabriceerde eenvoud en tegelijkertijd openstaat voor vrije en vergezochte interpretaties

De animatie sleurt je mee in een visuele trip waar geen einde aan lijkt te komen. Dat hoeft ook helemaal niet, want het wordt steeds plezanter. Het zou over de mens kunnen gaan. De mens die vanalles tegelijk kan zijn op hetzelfde moment. De mens die zonder gêne of aarzeling in vloeiende bewegingen van masker verandert. Een figuur wordt een vrouw, wordt een man, een grijsaard, een held, een performer, een dier, een illusie, en zo maar verder. En dat allemaal in één lange adem story of life. Het evolueert van eenvoudig, enkelvoudig en ongecompliceerd naar kleurrijk, dubbel en complex. De neutraliteit escaleert in euforie om daarna langzaam maar zeker in de donkere duisternis te verzwelgen totdat het licht uitgaat en de kaars uitdooft.

 

Brecht Masschaele