Disorient
rating

Duur: 36 min. | 2010 | Land: Belgiƫ | Regie: Laurent Van Lancker, Florence Aigner

Disorient spoort herinneringen op van mensen die door migratie het gevoel krijgen dat ze tussen twee culturen komen te staan. Na jarenlang in het buitenland als vreemdeling te verblijven, keren ze terug naar hun thuisland om ook daar als een vreemde te worden onthaald.

Het zou geen experimentele cinema zijn als we gewoon naar talking heads zouden kijken. Op enkele beelden na zien we hoofdzakelijk zwarte digitale vlakken. De vertellers worden niet getoond, enkel de schaduw van hun herinneringen. Aanvankelijk lijkt het een interessant en origineel idee om op die manier te werken. De polyfonie van stemmen brengt voldoende afwisseling en we horen verschillende redenen waarom mensen vertrekken en terugkeren, uit dwang of vrijwillig. Maar de verhalen missen de kracht om de aandacht van de kijker langdurig vast te houden. Daar verdwijnt het opzet wat in de mist en verliest de emotionele geladenheid zijn waarde.

De kijker wordt uitgedaagd om alternatieven te zoeken voor het waarnemen met de ogen

Het Brusselse duo Florence Aigner en Laurent Van Lancker experimenteert met een vorm van haptische cinema die aandacht besteedt aan een meer tactiele in plaats van een strikt optische filmbeleving. De kijker wordt uitgedaagd om alternatieven te zoeken voor het waarnemen met de ogen. Bij filmisch zwart "voel" je bijna de textuur van de korrels, alsof je de poriƫn op de huid van een film ziet. Deze makers probeerden met digitaal zwart een even direct fysiek contact te bereiken. De kijker moet op een andere manier meewerken, interpreteren en zijn verbeelding gebruiken, want het picturale, de materialiteit en de lichamelijke beleving van film staan hier centraal. Er zijn immers geen beelden die je bij het handje nemen. Maar hoewel je als kijker gerust bereid bent om deze inspanning te leveren, is dat hier niet evident. Het overheersende zwart en de uitgesponnen verhalen bieden te weinig beloning nadat een bepaalde tijdsgrens overschreden is.

Brecht Masschaele